Чланци Професорке Марине

Госпођа министарка

Програм наставе и учења заменио је и још једно Нушићево дело, уместо Народног посланика, читамо Госпођу министарку. Да се разумемо, то и није нека промена, а ако мене питате, све Нушићеве комедије су подједнако – врхунске.

Текст сам повукла са сајта Антологије српске књижевности и можете га читати овде Госпођа министарка.

Бројне наше глумице биле су Живка министарка, и ту, такође немам коментара. Кажу да је Жанка Стокић (1929) била најчувенија, али многе друге велике српске глумице не верујем да су заостајале: Мира Ступица (1958), Љубинка Бобић (1964), Радмила Савићевић (1978), Оливера Марковић (1982), Мирјана Карановић (1996), Љиљана Стјепановић (2001), Радмила Живковић (2004), Светлана Бојковић (2006),
а у Позоришту „Бошко Буха” ову улогу понео је и мушки члан театра, Горан Јевтић (2013) итд. Поред позоришта, лик госпође Живке оживеле су на телевизији и наше врхунске глумице Ружица Сокић, Милена Дравић и Јелисавета Саблић.

Постављам снимак ТВ драме са РТС-а у којем Милена Дравић игра Живку.

Коју год верзију ТВ драме, филма, или позоришне представе да погледате, знам да се нећете покајати и да ћете се добро насмејати. Јер, то је Нушић, којег не можете покварити. Ипак, пожелела бих да прво себи дозволите луксуз сопствене интерпретације, а тек онда да посегнете за готовим решењима. Мислим да ћете тек онда добити највише од Нушића самог.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s