Чланци Професорке Марине

Настава у време короне

Поштоване колеге,
Много људи ми се обратило ових дана да их посаветујем шта да користе у онлајн настави са ученицима.

Први савет је: у мору алатића треба да одаберете оно што ВАМА и ВАШИМ ученицима највише одговара, па било да су то онлајн учионице (Гугл, Мудл, Едмодо…) или конференцијске собе (Кликмитинг, Бигмаркер, Зум…), или само апликације за размену порука (Вибер/Вајбер, Месинџер, Ватсап…), дакле оно у чему сте највештији и у чему се најкомотније осећате.

Други савет: и када одаберете апликацију, важан је садржај који ћете делити с вашим ученицима. Трудите се да он НЕ БУДЕ тек тако преузет и подељен без ваше интервенције, односно без вашег методичког упутства. Сви материјали не могу да важе за све ђаке, ни по узрасту, нити по могућностима. То је онај тренутак који доказује да је наставник у учионици неопходан, све остало су само „шарени папирићи“.

Трећи савет: водите рачуна и о ауторским правима. Није проблем користити туђе ресурсе у образовне сврхе, посебно у овим кризним моментима, али зашто бисте нешто прогласили својим материјалом, уколико то није? Важно је показати ученицима и да наставници међусобно сарађују, да размењују материјале, да има много тога већ направљеног и корисног. Немојте се китити туђим перјем, нема потребе за тим.

Четврти савет: не будите превише строги ни према себи, ни према њима, не очекујте превише, за почетак не треба бити амбициозан. Дајте и њима и себи времена да се прилагодите и новом окружењу, али учите их стрпљивости и разумевању. Па, нико се научен није родио, поента образовања и јесте у сталном учењу које је по својој природи увек излазак из сигурне зоне.

Пети савет: искористите ову недаћу на позитиван начин, да учите и себе и да се професионално усавршите. Скренућете мисли са негативних тема и бићете задовољнији. Посебно у дугим данима који нам предстоје!

Ту сам, за све што могу да помогнем.🙂
А после, да се дружимо у неким лепшим приликама, уживо.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s